Blog

Blog

20/11/2017

Dental Botoks & Doldurucular


Kategori:Genel 
Gönderen: admin

Anti-Ageing Tedavileri & Diş Hekimi

Gülümsemeniz sizi yaşlı mı gösteriyor?

Yüzünüzdeki gençliği tazelemenin yollarını arıyorsanız, bir diş hekimine uğramak isteyebilirsiniz. Özellikle göz çevresi ve alındaki kırışıklıklar yaşlanmanın ilk belirtileri olarak algılanıyor olsa da, gülümsemeniz ve ağzınız da yüzünüzden algılanan yaşınızı ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Diş hekimleri, son on yılda, botoks ve doldurucuları kullanarak, kırışıklıkların giderilmesi, gülümseme esnasında dişeti görünürlüğünün fazla olduğu vakalardaki düzeltimler ve hatta, eklem ağrılarını tedavi edebilmektedir.

§  Ağız ve Dudak Çevrenizdeki Kırışıklıklar

Gün içinde ağzınızı kullanmadığınız bir an bile yoktur. Konuşma, yeme veya gülme esnasında ağzınız sürekli çalışmaktadır. Sonuç olarak dudaklarınız ve ağzınızın çevresindeki yapılar yaşlanma belirtilerine oldukça hassastır.

Ağız çevresindeki yaşlılık belirtilerinin bazıları şunlardır:

·      Gülme çizgileri

·      Çene katlantısı

·      İnce veya kırışmış dudaklar

·      Dudak-ağız köşeniz arasındaki kırışıklıklar

·      Sigara çizgileri (ağızdan yukarı doğru çıkan kırışıklıklar)

·      Lekelenmiş dişler

Yorgun, keyifsiz veya üzgün değilken, insanlara öyle göründüklerinin söylenmesi sıra dışı bir durum değildir. Diş hekiminiz gülüşünüze baktığında sadece dişlerinize bakmaz. Gülüşün doğal ve genç görünümünü sağlayan tüm faktörleri göz önünde bulundurur.

§  Dental Botoks ve Doldurucular

Diş hekiminizin ağız çevresindeki yaşlanma etkilerini ortadan kaldırmak için uygulayabileceği iki yöntem vardır.

·      Botoks (Botulinum Toksini) - cilt altına enjekte edildiğinde, çizgi ve kırışıklıkların oluşmasına sebep olan yüz kaslarını paralize edebilen, doğal bir zehirdir. 

·      Dermal Doldurucular (Hyaluronik asit) - vücutta doğal olarak bulunan ve göz, eklemler ve derinin yapısını oluşturan bir maddedir. Hyaluronik asit enjeksiyonu cilde hacim kazandırarak, kırışıklık ve katlantıları düzleştirmektedir. 

Dental Anti-Ageing Tedavilerinin Faydalı Olabileceği 6 Durum

Anti-ageing uygulamaları kozmetik dental prosedürlerdir ve size uygulanıp uygulanamayacağı ancak uzman bir diş hekimi tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında belirlenebilir.

1) Dişeti gülümsemesi

Bu durumda, gülümseme esnasında üst dudak ile dişler arasındaki dişeti görünürlüğü fazladır. Sebep, gülümseme esnasında, dudağı yukarı çeken kaslardaki kontraksiyonun fazla olmasıdır. Diş hekimlerinin, dudağın hemen üzerine yapacakları botoks enjeksiyonları, dudağın aşırı yukarı hareketini engelleyecek ve gülümseme esnasındaki dişeti görünürlüğünü azaltacaktır.

 

2) Gülümserken incelen dudaklar

Dudaklar, genç ve çekici bir gülümsemenin önemli bir parçasıdır. Kontraksiyonun fazla olması, gülümseme esnasında dudakların ince görünmesine sebep olabilir. Botoks tedavisi, gülümseme esnasında dudağın tam görünümünü koruyabilmesini sağlamaktadır.

 

3) Asimetrik gülümseme

Gülümseme esnasında dudaklardaki sol-sağ gerilimin dengeli olmaması, simetrik olmayan bir görünüme sebep olabilir. Botoks, eşit ve estetik bir gülümseme elde etmede etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 

4) Çizgiler ve kırışıklıklar

Ağız çevresinde belirgin çizgiler pek çok bölgede karşımıza çıkabilmektedir. Bunlar, ağzın yaşlı görünümüne katkıda bulunan, ağız ve burun arasındaki gülümseme çizgileri, dikey sigara çizgileri ve çene katlantısıdır. Hem botoks, hem de doldurucular, çizgilerin yumuşatılması ve daha da kötüye gitmesinin engellenmesi için tercih edilebilmektedir.

 

5) Çekilen dişetleri

Sağlıklı ve genç dişetleri pembe görünür ve iki diş arasında kalan alanı tamamen doldurur. Dişeti hastalıkları, hatalı fırçalamanın neden olduğu diş aşınmaları ve dişlerin aralarında oluşan karanlık üçgenler, dişeti çekilmesiyle sonuçlanmakta ve dermal doldurucularla düzeltilebilmektedir.

 

6) Eklem sorunları ve diş gıcırdatma

Gece diş sıkma ve gıcırdatma ile oluşan çene eklemi problemleri, ilgili çiğneme kaslarına uygulanan botoks enjeksiyonları ile tedavi edilebilmektedir. İleri düzeyde diş sıkma sorunu olan bireylerde, kas aktivitesinin azaltılmasını sağlayan bu yaklaşım sayesinde, eklem rahatlatılmakta ve dişlere gelebilecek olan hasar engellenirken, baş ağrısı da önlenebilmektedir.

 

Dental Botoks ve Doldurucularla İlgili Uyarılar

Tedavi kararı vermeden önce, tüm tedavi alternatifleri, uzman diş hekimleriyle birlikte gözden geçirilmelidir. Botoks ve dermal doldurucuların etkisinin geçici olduğu ve ilk uygulamadan 3-6 ay sonra yenileme gereksiniminin söz konusu olabileceği bilinmelidir.

Hamile ve emziren kadınlar için botoks ve dermal doldurucu uygulamaları önerilmemektedir.

 

Kaynaklar:

 

Polo, Mario. "Botulinum toxin type A (Botox) for the neuromuscular correction of excessive gingival display on smiling (gummy smile)." American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics 133.2 (2008): 195-203.

Nayyar, Pranav, et al. "Botox: Broadening the Horizon of Dentistry." Journal of clinical and diagnostic research: JCDR 8.12 (2014): ZE25.

Freund, B., M. Schwartz, and J. M. Symington. "Botulinum toxin: new treatment for temporomandibular disorders." British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery 38.5 (2000): 466-471. 

Persaud, Ricardo, et al. "An evidence-based review of botulinum toxin (Botox) applications in non-cosmetic head and neck conditions." JRSM short reports 4.2 (2013): 10.

Bu makaledeki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Dental sorunların ve hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılmamalıdır. Sağlık probleminizin teşhisi ve tedavisi için diş hekimi veya doktorunuza danışın.

Güncellenme Tarihi : 02-11-2018 12:41:56