Blog

Blog

20/11/2017

Ortodontik Tedavi ve Braketler


Kategori:Genel 
Gönderen: admin

Ortodontik Diş Tedavisi - Braketler Neden Kullanılır ve Ağız Sağlığınızı Nasıl İyileştirirler

Braketler ve ortodontik tedavi nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Hasta grubunun büyük bölümünü gençler oluşturuyor olsa da, ortodontik tedavi gören erişkinlerin sayısı da düzenli bir artış göstermektedir. Sizin veya bir yakınınızın ortodontik tedavi ihtiyacını ilk fark eden ve bu konuda bir ortodontiste danışmanızı öneren kişi de diş hekiminiz olacaktır.

Kimlere braket takılabilir?

Amerika Ortodonti Derneği, ilk ortodontik muayenenin 7 yaş geçmeden gerçekleştirilmesini önermektedir. 7 yaş braketleri düşünmek için oldukça erken gibi görünse de, erken dönemde yapılan bu muayene ortodontiste, ilerleyen yaşlarda ortodontik tedavi gereksinimini oluşturabilecek durumun düzeltilmesi için önleyici bir takım uygulamaların gerçekleştirilebilmesini ve/veya aileyle gelecekteki ortodontik tedavi planı konuşma şanslarını tanır. Ortodontik tedavi düşünen erişkinler ise ne zaman isterlerse diş hekimleriyle bu tedavi hakkında görüşebilirler. Çünkü dişlerinizi düzeltmek için asla çok geç değildir.

Bu ilk muayenede ortodontist hastanın diş ve yüz yapısını görsel olarak inceleyerek tedavi konusunda bir değerlendirmede bulunur.

Ortodontistin daha fazla bilgiye ihtiyacı olması veya hastanın tedaviye karar vermesi durumunda, röntgenler yardımıyla radyografik analizler de gerçekleştirilir. Teşhis koymaya yardımcı olan, hastadan alınan ölçülerle elde edilen modeller, yüz, ağız ve diş fotoğraflarla beraber radyografik bulguları kullanan ortodontist, bir tedavi planı oluşturup hastaya sunar. Pek çok ortodontist, sizin diş hekiminize danışma gereksinimi duymaz, ancak bu durum size en uygun diş hekimini seçmenizde yardımcı olabilir.

Braketlere Neden İhtiyacım Var?

Braketler dişleri ideal pozisyonlarına getirmek ve düzgün bir şekilde dizilerek, oklüzyon olarak adlandırılan sağlıklı kapanış ilişkisinin elde etmek amacıyla kullanılırlar. Maloklüzyon terimi, birinci büyük azı dişlerinin rehber olarak kullanılmasıyla, alt ve üst diş arkları arasındaki düzensizliği tanımlamak için kullanılır.Angles sınıflandırma yöntemiyle tanımlanan üç adet düzensizlik vardır. Ortodontinin kurucusu olarak da tanınan Dr. Edward ANGLES tarafından geliştirilen bu yöntem, günümüzde tüm dünyada bir çok diş hekimi tarafından kullanılmaktadır.

Sınıf I - Alt ve üst dişler arasındaki ideal ilişki olarak kabul edilir. Sınıf I ilişkide dişler arasında çapraşıklık ve boşluk veya boşluklar görülebilir.

Sınıf II - Genelde ''örtülü kapanış'' olarak bilinir. Hastanın alt birinci azı dişi olması gereken konumdan daha geridedir. Maksilla olarak adlandırılan üst çene, daha belirgindir ve öndeymiş gibi görünür. Sınıf II ilişkinin üst ön dişlere göre belirlenen iki alt grubu vardır, ancak bu iki grupta da azı dişleri arasındaki ilişki aynıdır.

Sınıf III - Hastanın alt birinci azı dişi olması gereken konumdan daha ileridedir. Mandibula olarak adlandırılan alt çene, daha belirgindir ve öndedir. Bu ilişki en iyi şekilde, ''ters kapanış'' olarak adlandırılabilir.

Bazı hastalar, ideal kapanış ilişkileri olsa da, dişlerindeki farklı düzeyde çapraşıklık ve boşluklardan kapanış sorunu yaşıyor olabilirler. Çapraşıklık, dişlerin üst üste gelmesine, kendi ekseninde dönerek rotasyon yapmasına ve bazen hatalı konumda sürmelerine sebep olabilirken, şiddetli çapraşıklıklarda, dişin çene kemiğinde gömülü kalması bile gözlenebilmektedir. Çapraşıklık, dental arkın dişlere göre küçük olması veya dişlerin normalden büyük olmasından kaynaklanabilmektedir.

Çapraşıklık ayrıca, süt dişlerinin erken kaybedilmesi veya olması gerekenden daha uzun süre ağızda kalmalarından kaynaklanabilmektedir. Bu faktörler daimi diş gelişimin engelleyebilmekte, erken sürmelerine veya hatalı konumlanmalarına sebep olabilmektedir. Çapraşıklık, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını zorlaştırarak, çürük ve diş eti iltihabı oluşmasına sebep olabilmektedir.

Dişler arasında boşluk veya boşluklarla, diş boyutunun küçük, veya çene boyutu ile diş boyutu arasında uyumsuzluk durumlarında karşılaşılmaktadır. Dişlerde görülen boşlukların en belirgin olanı, Madonna ile ünlü olan, santral olarak adlandırılan üst iki ön diş arasındaki boşluktur ve diastema olarak adlandırılır.

Düzgün Dişlerden Daha Fazlası

Düzensiz dişler ve uygun olmayan bir kapanış ilişkisi gülümsemenizden çok daha fazlasını etkiler. Ortodontik tedavi ile düzeltilebilecek problemler şunlardır:

Çene eklemi hastalıkları

Konuşma bozuklukları

Çiğneme ve yeme güçlüğü

  Uyku esnasındaki ağız solunumunun sebep olduğu apne ve horlama

  Diş sıkma ve gıcırdatma

  Dişeti hastalıkları ve çürük

Bu semptomlardan birini veya bir kaçını yaşayan hastalar, diş hekimlerine başvurmalıdır.

Braketlerin sizin için doğru olup olmadığının belirlenmesinde, estetik önemli bir rol oynamaktadır. Dişlerinin veya yüz şeklinin görünümüyle ilgili endişeleri olan hastaların öz güveni iyileştirilebilmektedir. Dişlerinizin ve gülümsemenizin düzeltilmesi için bir çok seçenek vardır.

Diş Hekiminizle Konuşun

Sağlıklı dişler ve dişetleri, yüz yapısının iyileştirilmesi ve özgüven, dişlerinizin braketle düzeltilmesinden sağlayacağınız faydalardan sadece bir kaçıdır.

Kaynak:

Amerika Ortodonti Derneği

Bu makaledeki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Dental sorunların ve hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılmamalıdır. Sağlık probleminizin teşhisi ve tedavisi için diş hekimi veya doktorunuza danışın.

Güncellenme Tarihi : 02-11-2018 12:41:56