KANAL TEDAVİSİ

KANAL TEDAVİSİ

KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ)

Kanal tedavisi, diş kaybını önlemek amacıyla, dişin kök kısmında yer alan dokular ile ilişkili tedavidir. Yüksek başarı oranlarına rağmen (%90 üzeri), diğer tıp uygulamalarında olduğu gibi, kanal tedavisinin sonuçları içinde garanti vermek mümkün değildir. Kanal tedavisi, gelecekte oluşacak diş çürümesi, diş kırıkları veya dişeti hastalıklarını önlemez. Bazı durumlarda kanal tedavisinin tekrarı, tedavi edilen dişe cerrahi müdahale veya çekim gerekebilir. Kanal tedavisinin yapılması için ilgili dişin lokal anestezik maddelerle uyuşturulması gerekir. Kök içine ulaşmak amacıyla diş üzerinde bir giriş yolu oluşturulduktan sonra kullanılan hassas aletler yardımıyla kökün içi temizlenir. Kanalların enfekte dokulardan temizlenmesi için bazı ilaçlar kullanılır. Daimi restorasyondan önce, kök dolgusu ile kanallar tıkanır.  Tedavi, tek seferde bitebileceği gibi, dişin durumuna bağlı olarak, birkaç hafta boyunca farklı seanslar şeklinde de uygulanabilir. Hasta tarafında tedavinin aksatılması, tedavinin uzamasına, şikâyetlerin devam etmesine ve başarı oranının düşmesine neden olabilir. Kanal tedavisi etkin ve güvenilir bir tedavidir. Bunun yanında akılda tutulması gereken noktalar aşağıda belirtilmiştir:

1. Kanal tedavisi diş çekiminden önceki son seçenektir. Yüksek başarı oranına rağmen, her vakanın başarılı olacağı garanti edilemez.

2. Tedavi sırasında veya sonrasında dişler çekime gidebilir. Tedavi sırasında kullanılan hassas aletler dişin içinde kırılabilir. Diş kanallarının aranması sırasında perforasyonlar (dişin gövde ve kök kısmında harabiyet) meydana gelebilir.

3. Gerekli görülmesi durumunda cerrahi girişim, apse drenajı yapılabilir. Diğer bölümlerle ortak tedaviler yürütülebilir.

 4. İşlemlerden sonra bazen ağrı oluşabilir bu durum birkaç gün sürebilir.

5. Kimi zaman enfeksiyon, apse, trismus (ağzın zor açılması ve kilitlenmesi) gelişebilir.

6. Kanal tedavisinin kaç seansta tamamlanacağı dişteki hastalığın durumuna bağlıdır. Seanslar arasında veya tedavi bitiminden sonra dişte hassasiyet görülebilir.

7.Hastaların randevu saatlerine uymaları gerekmektedir. Geç kalmaları halinde tedavileri ertelenebilir.

8. Tedavinin belli aşamalarında röntgen çekilebilir. Hamile olan hastaların bu konuda hekime bilgi vermemelerinden kaynaklanan sorumluluk hastaya aittir.

9. Gerekli görülürse, ağrı kesici, antibiyotik gibi ilaçlar reçete edilebilir. Tedavi esnasında dezenfektan ilaçlar kullanılabilir.

10.Tedavi aşamalarında lokal anestezi yapılabilir.

11.Tedavi yapılacak diş üzerindeki restrorasyon (kron, köprü, dolgu vb..) gerektiğinde söktürülebilir, bundan sonra restorasyonların yenilenmesi gerekebilir. Hasta bu restorasyonlar için diğer bölümlerden randevu almak durumunda kalabilir.

Güncellenme Tarihi : 02-11-2018 12:41:53